Vinkkejä edulliseen mökkilomailuun

Lehdistössä on kauhisteltu huvipuistokäyntien hintoja ja festarilippujen kallistumista. Kaupalliset loma-aktiviteetit ovat tärkeitä alueellisesti ja kansantalouden kannalta, joten jos kukkaron nyörit antavat myöten, niin lomalla Suomessa tulisi käyttää paikallisia palveluita ja elämyksiä

Mutta ilmaiseksi tai ainakin edullisesti on paljon asioita, joita voi lomalla tehdä yksin tai porukassa. Tässä blogissa annan vinkkejä pihimpään lomatekemiseen.

 

Patikointi ja luontopolut

Pääkaupunkiseutu ja isommat kaupungit tyhjenevät kesällä asukkaista, jotka kirmaavat joukolla mökeilleen ja kesälaitumille. Kun menet uudelle paikkakunnalle tai jo tutulle mökille, niin mieti oletko tutustunut ympäröivään luontoon ja patikointimahdollisuuksiin. Saatat yllättyä iloisesti. Mökkikirjassa saattaa olla valmiita vinkkejä ja Facebook on tiedon runsauden sarvi. Virallisempaa tietoa löytyy usein kunnan verkkosivuilta ja karttapalveluista.

Tässä muutamia hyödyllisiä linkkejä, joista löydät tietoa Suomen kansallispuistoista, retkeilyreiteistä, kunnallisista virkistysalueista ja Metsähallituksen palveluista:

Luontoon.fi – Kansallispuistot Tämä sivusto tarjoaa kattavat tiedot Suomen 41 kansallispuistosta, mukaan lukien reitit, palvelut ja aktiviteetit puistoissa.

Metsähallitus – Kansallispuistot. Metsähallituksen sivusto esittelee kansallispuistot ja niiden merkityksen luonnonsuojelulle sekä tarjoaa tietoa puistojen käytännöistä ja palveluista.

Luontoon.fi – Retkeilyreitit. Täältä löydät tietoa patikointi-, pyöräily- ja melontareiteistä eri puolilla Suomea.

Retkipaikka sivusto sisältää yksityiskohtaisia kuvauksia erilaisista retkeilykohteista ja reiteistä ympäri Suomea, käyttäjien omien kokemusten kera.

Metsähallituksen sivustolla on tietoa retkeilyalueista, kalastus- ja metsästysmahdollisuuksista sekä muista vapaa-ajan aktiviteeteista valtion mailla.

Nämä linkit tarjoavat runsaasti tietoa ja resursseja, joiden avulla voit suunnitella ja toteuttaa edullisia ja elämyksellisiä mökkilomia eri puolilla Suomea.

Mutta varsinkin pienten lasten kanssa lähimetsään tai järven / meren rannalla patikointi, kalastus tai leiriytyminen voivat olla suuri elämys.

 

Melonta, sup-lautailu ja soutu

Terveellistä, helppoa mutta huolellista vesillä liikkumista edellyttävää aktiviteettia, joka ei paljoa maksa. Tässä muutamia hyödyllisiä sivustoja melontaan, soutuun sekä venevuokraukseen ja vesiurheiluvälineiden vuokraukseen liittyen:

Suomen Melonta- ja Soutuliitto on kattava lähde melontaan ja soutuun liittyen. Sivustolta löydät tietoa eri soutulajeista, soutuseuroista sekä kursseista ja tapahtumista. Seuroissa voi harjoitella erilaisia soutumuotoja, kuten olympiasoutua, coastal-soutua ja puuvenesoutua. Lisäksi tarjolla on tietoa turvallisuusohjeista ja sisäsoudusta talvikaudella.

Täältä löytyy vinkkejä reiteistä https://minnemelomaan.blogspot.com/

Mutta parasta taitaa sittenkin olla mökillä, jossa on tarjolla vene, sup-lauta tai kanootti. Joten katsele sellaisia mökkivaihtoehtoja, jotka ovat järven tai meren äärellä. Useimmissa on jonkinlainen vesikulkuneuvo. Muista laittaa tappi pohjaan ja pelastuliivit päälle.

 

Vene- ja vesiurheiluvälineiden vuokraus

Skipperi on uudehko toimija, jolla on useammilla paikkakunnilla veneitä lyhytaikaiseen vuokraukseen, ja jopa sähköveneitä löytyy.

Tämä alustapalvelu tarjoaa yksityisten ja yritysten veneitä yms. vuokralle. Ole kuitenkin huolellinen ja varmista että vene on katsastettu ja riittävät turvavälineet tulevat mukana https://www.nettivene.com/pikalinkit/vuokrataan

Googlaa esimerkiksi vuokraa vene, niin löydät paikkakuntakohtaisia toimijoita.

 

Marjastus, sienestys ja villiyrttien keräily

Tämä ei ainoastaan ole ilmainen harrastus vaan voi olla jopa tuottoisaa. Saat liikuntaa ja terveellistä ravintoa. Huomaa kuitenkin seuraavat seikat:

Tutustu jokaisen oikeuksiin

Kunnioita ihmisten pihapiiriä

Poimi vain mitä varmasti tunnistat

Täältä löydät vinkkejä villiyrttien keräämiseen https://www.vihreaveraja.fi/yleinen/villiyrttien-keruu-ja-kaytto/ ja https://www.ruohonjuuri.fi/blogs/ajankohtaista/villiyrttien-keraamisen-abc/

Suomen sieniseuran sivuilla on hyvää tietoa sienestyksen aloittamiseen

Google Play kaupassa ja Apple Storessa on myös ladattavissa mobiilikäyttöön sopivia sienioppaita

Suomessa on myös myrkyllisiä marjoja, joten poimi vain tuttuja turvallisia kuten mustikka, vadelma, ahomansikka, puolukka, juolukka, variksenmarja, pihlajanmarja, hilla eli lakka, mesimarja, karpalo. Täällä on listattu lisää marjavaihtoehtoja https://juuretmaassa.com/2016/10/06/syotavat-suomen-luonnon-marjat-taydellinen-lista/

 

Kalastus

Yleiskalastusoikeudet oikeuttavat vain yhden vavan käyttöön onkimisessa, pilkkimisessä ja silakkalitkalla kalastuksessa. Onkiminen ja pilkkiminen ovat yleiskalastusoikeuksia, joiden harjoittamiseen kalastuslaissa säädetyllä tavalla ei tarvitse lupaa.

 

Kylätapahtumat ja markkinat

Elämys voi olla paikalliseen markkinatapahtumaan sukeltaminen. Näissä tuskin teet edullisia löytöjä, mutta mikään ei pakota ostamaan. Syö ropponen friteerattuja muikkuja tai lättyjä hillolla ja katsele turistien ja paikallisten iloista parveilua.

Tässä on muutamia hyviä sivustoja, joista löydät tietoa kylätapahtumista ja markkinoista eri puolilla Suomea:

Avoimet Kylät -päivä on Suomen suurin kylätapahtuma, joka järjestetään kesäkuun toisena lauantaina. Tämä tapahtuma tuo esiin kylien monipuolista toimintaa ja tarjoaa vierailijoille erilaisia aktiviteetteja, kuten pihakirppiksiä, poniratsastusta ja paikallisia erikoisuuksia. Lisätietoja tapahtumista löydät [täältä]

Suomen Markkinat - suomimatkailu.com. Tämä sivusto listaa erilaisia markkinatapahtumia eri puolilla Suomea. Esimerkkeinä Rauman Mustan Pitsin markkinat, Helsinki Hakaniemen maalaismarkkinat ja Kristiinankaupungin syysmarkkinat. Voit tutustua tapahtumiin ja niiden ajankohtiin

International Grand Markets in Finland - Kansainväliset Suurmarkkinat. Kansainväliset Suurmarkkinat ovat suuri tapahtuma, jossa on mukana yrittäjiä yli 35 eri maasta. Tapahtumissa on tarjolla erikoistuotteita, ruokaa, käsitöitä ja paljon muuta. Voit tarkistaa tulevat tapahtumat ja niiden ajankohdat.

 

Luonnonihmeet ja nähtävyydet

Tässä on muutamia merkittäviä luonnonihmeitä ja nähtävyyksiä Suomessa:

Suomenlinna on historiallinen merilinnoitus joka sijaitsee Helsingin edustalla ja on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Suomenlinna tarjoaa upeita maisemia, historiallisia rakennuksia ja museoita.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Tämä Länsi-Lapissa sijaitseva kansallispuisto on tunnettu upeista tunturimaisemistaan ja monipuolisista vaellusreiteistään. Se on erinomainen kohde luonnossa liikkumiseen ja revontulien katseluun.

Repoveden kansallispuisto. Kouvolan ja Mäntyharjun rajalla sijaitseva Repovesi on tunnettu kauniista järvistään, kallioistaan ja riippusillastaan. Puisto tarjoaa monipuolisia patikointireittejä ja melontamahdollisuuksia.

Koli on yksi Suomen tunnetuimmista kansallismaisemista. Se sijaitsee Pohjois-Karjalassa ja tarjoaa upeat näkymät Pieliselle. Koli on suosittu kohde vaellukseen ja lasketteluun.

Saimaa ja Saimaan norppa. Saimaa on Suomen suurin järvialue, ja se on tunnettu upeasta järviluonnostaan ja Saimaan norpasta, joka on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Risteilyt Saimaalla ovat suosittuja.

Nuuksion kansallispuisto. Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueilla sijaitseva Nuuksio tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen lähellä pääkaupunkiseutua. Puistossa on monia patikointireittejä ja lampia.

Oulangan kansallispuisto ja Karhunkierros. Pohjois-Suomessa sijaitseva Oulangan kansallispuisto on tunnettu Karhunkierroksesta, joka on yksi Suomen suosituimmista vaellusreiteistä. Puisto tarjoaa upeita koskia ja kanjoneita.

Tampereen Pyynikki ja Pyynikin näkötorni Pyynikinharju. Tampereella on maailman korkein soraharju ja tarjoaa upeat näkymät Tampereen yli. Pyynikin näkötorni ja sen kahvila ovat suosittuja vierailukohteita.

Levi, Ylläs ja Ruka. Nämä kolme tunturialuetta ovat suosittuja laskettelukohteita Lapissa. Molemmat tarjoavat monipuolisia aktiviteetteja myös kesäisin, kuten vaellusta ja maastopyöräilyä. Rukalla on kesäisin myös kelkkarata ja vesipuisto ja hiihtohissillä huipulle maisemia ihailemaan vaikka yhteen suuntaan ja patikointi toiseen voi olla mielenpainuva kokemus.

Rovaniemi ja Joulupukin pajakylä.  Rovaniemi on tunnettu joulupukin kotikaupunkina, ja siellä voi vierailla Joulupukin pajakylässä ympäri vuoden. Rovaniemi tarjoaa myös mahdollisuuden kokea Lapin luonto ja kulttuuri.

Unohtaa ei sovi lukuisia huvipuistoja kuten Linnanmäki, Särkänniemi ja PowerPark, vaikka nämä eivät edullisiin lomailukohteisiin lukeudu. Mutta mikään ei estä vierailemasta huvipuistossa vain syömässä vohveli tai jäätelö ja katsella iloisten ihmisten hurvittelua.

 

Kulttuuri- ja historialliset kohteet

Museokortti on oivallinen tapa tutustua yhdellä ostolla vuoden aikana yli 300 museoon. Sivusto toimii myös listauksena museoihin, joten voit piipahtaa vain sinua kiinnostavissa paikoissa. Museoiden sisäänpääsyt kun ovat yleensä varsin maltillisia.

Suomessa on yli tyúhat museota, mutta kukaan ei tiedä tarkkaa lukua. Turkulainen Hannu Tuominen on ottanut elämäntyökseen listata harvinaisempia ykistyisiä museokohteita, joita löydät täältä https://www.jalkipeli.net/salatut-museot/ 

 

Uimarannat ja piknikpaikat

Suomessa on noin 188 000 järveä, joiden pinta-ala on vähintään 500 neliömetriä. Tämä tekee Suomesta yhden maailman järvirikkaimmista maista, ja se tunnetaan myös nimellä "tuhansien järvien maa". Tämän lisäksi Suomessa on noin 46 000 kilometriä merenrantaa, mukaan lukien kaikki saaret ja luodot. Vaihtoehtoja siis riittää. Muista kuitenkin, että kaikki rannat eivät ole julkisia.

Tässä on listattuna Suomen suosituimpia uimarantoja:

Hietarannan (myös Hietaniemen) uimaranta. Tämä on yksi Helsingin suosituimmista ja vilkkaimmista hiekkarannoista, joka sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa. Hietsu tarjoaa monipuoliset palvelut ja tilaa auringonpalvojille.

Yyteri on tunnettu pitkästä hiekkarannastaan, joka ulottuu kilometrejä pitkin merenrantaa. Yyteri tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet uimiseen, auringonottoon ja vesiurheiluun.

Kalajoen hiekkasärkät ovat kuuluisa lomakohde, jossa on pitkä hiekkaranta ja monipuoliset palvelut. Alueella on paljon aktiviteetteja, kuten minigolf, vesipuisto ja leirintäalueita.

Nallikari on Oulun tunnetuin uimaranta, joka sijaitsee Hietasaaren alueella. Nallikari tarjoaa kauniit maisemat, hyvät palvelut ja aktiviteetteja koko perheelle.

Eiranranta on suosittu uimaranta lähellä Helsingin keskustaa, jossa on kauniit näkymät merelle. Ranta on suosittu erityisesti paikallisten keskuudessa.

Aurinkolahden uimaranta, Helsinki. Tämä uimaranta sijaitsee Vuosaaressa ja on yksi Helsingin uusimmista rannoista. Aurinkolahti tarjoaa hienot puitteet auringonottoon ja uimiseen, sekä hyvät palvelut.

Plagenin uimaranta, Hanko. Hanko on tunnettu upeista hiekkarannoistaan, ja Plagen on yksi suosituimmista. Ranta tarjoaa kauniit maisemat ja hyvät palvelut, ja se on erityisesti surffaajien ja purjelautailijoiden suosiossa.

 

Mökkipelit ja leikit

Tässä on lista suosituista pihapeleistä:

Mölkky. Tämä suomalainen heittopeli on erittäin suosittu kesäisin. Pelaajat yrittävät kaataa numeromerkityt puupalikat saadakseen tietyn pistemäärän.

Petankki (Boules). Ranskalainen kuulapeli, jossa pelaajat heittävät metallikuulia mahdollisimman lähelle puupalloa (kochonettia).

Kubb. Ruotsalainen peli, jossa tavoitteena on kaataa puiset palikat (kubbit) ja lopuksi kuningas keskellä pelialuetta.

Frisbeegolf. Pelaajat heittävät frisbeitä metallikoreihin mahdollisimman vähillä heitoilla, samanlaiseen tapaan kuin golfin pelaajat yrittävät saada pallon reikään.

Sulkapallo. Kaksi tai neljä pelaajaa pelaavat verkon yli mailoilla ja sulkapallolla, yrittäen saada sulkapallon putoamaan vastustajan kenttäpuolelle.

Kroketti. Pelaajat käyttävät mailoja ohjatakseen palloja maahan asetettujen porttien läpi, yleensä tiettyyn järjestykseen.

Rantalentopallo. Pelataan hiekalla kahdella pelaajalla per joukkue. Tavoitteena on saada pallo osumaan vastustajan kenttäpuolelle tai pakottaa vastustaja tekemään virhe.

Polttopallo. Kaksi joukkuetta pelaavat toisiaan vastaan yrittäen heittää palloa toisen joukkueen pelaajiin poistaakseen heidät pelistä.

Tikka. Pelaajat heittävät tikkoja kohti maahan tai seinään kiinnitettyä taulua, yrittäen saada mahdollisimman paljon pisteitä osumalla eri pistemäärillä merkittyihin alueisiin.

Nämä pihapelit ovat suosittuja ajanviettotapoja ulkona ja sopivat hyvin erilaisiin kesätapahtumiin, perheiden ja ystävien kesken pelattaviksi.

Seuraa meitä somessa

Tilaa Mökkipostia uutiskirjeemme

Tilaa tästä!
Tilaa Mökkipostia uutiskirjeemme