Mökin tai vapaa-ajan asunnon vuokraaminen

Yksityisvuokraus on monesti edullisin vaihtoehto. Vuokrattaessa mökkiä yksityiseltä vuokranantajalta kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Vuokrasopimuksen ehdot kannattaa lukea huolellisesti, ja on hyvä tutustua vuokranantajaan etukäteen esimerkiksi netin keskustelupalstoilla.

Mökkivälityspalvelut tarjoavat usein kattavan valikoiman mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja. Palvelut tarjoavat usein myös lisäpalveluita, kuten siivouksen ja liinavaatteet. Mökkivälityspalveluiden käyttömaksut voivat kuitenkin olla korkeat.

Paras vuokraustapa riippuu yksilöllisistä tarpeista ja mieltymyksistä. Kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ennen päätöksen tekemistä.

Tämä blogi ei ole kattava kuvaus kaikista palveluista, mutta olemme siinä pyrkineet tuomaan esille sellaisia seikkoja, jotka on hyvä huomioida kun löydät mieleisesi mökin ja haluat vuokrata sen.

 

Yksityisvuokraus

Yksityisvuokraajat käyttävät yleensä netin ns. listauspalveluja kuten Nettimökki.com, Oikotie.fi, Nettivuokraus.com, Tori.fi (mökkien välitys siirtyy sieltä Oikotielle 2023 loppuun mennessä).

Myös sosiaalisen median alustat ovat suosittuja esittelykanavia, kuten Facebookin erilaiset mökkiryhmät, Instagram ja TikTok.

Monet kunnalliset matkailuorganisaatiot tarjoavat paikallisia kanavia, joissa mökkejä tarjotaan. Näiden löydettävyys voi olla hankalaa, kun ne eivät nouse Googlen hakutuloksissa korkealle, mutta niiden luotettavuus saattaa olla listauspalveluja parempi. Listauspalveluissa on ollut identiteettivarkauksia ja huijauksia.

Booking.comin ja Airbnb:n kaltaiset alustat vuokraavat myös lähinnä yksityisten mökkejä, joten periaatteessa nekin ovat yksityisvuokrausta. Koska alustat perivät komission joko vuokraajalta tai sekä vuokraajalta että majoittujalta, niin niillä on kuitenkin laajempi vastuu mm. maksunvälittäjänä, tietojen oikeellisuudesta, varausten paikkansa pitävyydestä ja reklamaatioista.

Yksityisten vuokraajien varauskalenterit saattavat olla vain excel-taulukko omistajan hallussa, joten juuri itselle sopivan vapaan ajankohdan selvittäminen vaatii yleensä yhteydenottoa suoraan omistajaan puhelimitse tai sähköpostilla.

Monesti kuvien laatu ei ole laadukas ja ne saattavat olla vanhoja ja eivät kovin informatiivisia. Tiedot lähipalveluista saattavat puuttua tai olla puutteellisia. Toisaalta yksityinen varsinkin paikkakunnalla asuva voi olla erinomainen tietolähde, joka osaa kertoa vaikka paikallisista nähtävyyksistä, ravintoloista ja luontoelämyksistä.

Hinnoittelu ei välttämättä yksityisvuokraajalla ole johdonmukaista ja seuraa sesonkeja. Suoraan yksityiseltä voikin löytää majoitusta edullisemmin, kuin ammattimaisen palvelun tarjoajan sesongit ja kysynnän tunnistavista ja sen mukaan hinnoittelulista kohteista

Yksityiseltä vuokraavalle majoittujalle ongelmaksi voi tulla maksun suoritus, koska osapuolet eivät tunne toisiaan ja luottamusta ei ole. Maksutapana on yleensä pankkisiirto, Mobilepay tai vastaava tai käteinen. Majoittuja ei voi olla varma saako kuittia, maksetaanko palvelusta asianmukaiset verot, ja onko ennakkomaksu turvattu.

Koska maksua ei tehdä virallisten pankki- tai maksupalvelukanavien kautta, niin luottokorttimaksu ei yleensä onnistu ainakaan etänä. Paikalla tämä saattaa olla mahdollista.

Avainten luovutus tapahtuu yleensä paikan päällä kohteessa, joten kellonaika on sovittava tarkasti ja molemmille sopivaksi. Tosin kaikissa mökeissä on yleistynyt avainsäilöjen tai älylukkojen käyttö, joten majoittuja yleensä saa etukäteen koodin sisäänpääsyyn.

Lisäpalveluista tulee sopia etukäteen todisteellisesti, kuten loppusiivous, liinavaatteet, polttopuut, vene ja mahdollinen aamiainen, jos sellainen kuuluu valikoimaan. Hinnat kannattaa myös sopia tarkasti. Sähköauton lataamisen mahdollisuus kannattaa aina varmistaa, ja mitä se maksaa. Tämä koskee myös välityspalveluiden kautta varattuja mökkejä, koska asia sen verran uusi, ettei siihen ole vielä syntynyt käytäntöä.

Kun omistaja itse vuokraa, niin ehdot ja vaatimukset saattavat olla omistajansa näköisiä eivätkä aina vastaa alan totuttuja käytäntöjä. Toisaalta vuokraaja pystyy kertomaan mökin ominaisuuksista, saattaa tarjota omia lisäpalvelujaan ja pystyy usein tulemaan tarvittaessa avuksi lyhyelläkin varoitusajalla.

Reklamaatioiden käsittely voi olla haastavaa, jos ei ole käytetty sellaista alustapalvelua, joka vastaa myös reklamaatioiden käsittelystä. Omistajan ja majoittujan mielipiteet ja käsitykset voivat poiketa, ja kumpikin pitää omaansa oikeana. Tällaisessa tilanteessa riitauttaminen tai hinnanalennuksen pyytäminen on vaikeaa. Kannattaa siis sopia mahdollisimman yksityiskohtaisesti ennen vuokrauksen alkua itseä askarruttavista seikoista.

Lemmikeistä tulee aina sopia, jollei vuokrausehdoissa ole asiasta selkeästi mainittu. Lemmikeistä peritään yleensä lisämaksu.

 

Mökkivälityspalvelut ja keskusvaraamot

Mökkivälityspalvelut tarjoavat usein kattavan valikoiman erilaisia mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja, joissa on samanlaisilla varaus- ja maksuehdoilla runsaasti valinnavaraa.

Välityspalvelut voivat olla alueellisia tai valtakunnallisia. Nettimökin kaltaiset palvelut eivät kuitenkaan ole varsinaisia välittäjiä, vaan listauspalveluja.

Mökkivälityspalveluista tunnetuin on Lomarengas, jolla on tarjontaa koko Suomessa. Myös Varaamökki.com välittää majoitusta lukuisilla paikkakunnilla Suomessa, ja laajentaa tarjontaansa jatkuvasti uusille paikkakunnille.

Paikalliset palveluntarjoajat kuten Himoslomat, Kalajoen keskusvaraamo, Tahko.com Levin matkailu ovat ns. keskusvaraamotyyppisiä varauspalveluita, joilla on tarjontaa yhdellä alueella.

Välityspalvelua käyttävä mökin vuokraaja valtuuttaa välityksen yritykselle tai vuokraa mökkinsä ns. komissiokauppana välittäjälle. Tällaisen kanavan kautta majoittuja saa turvaa maksulle, saa käyttöönsä lisäpalveluja kuten liinavaatteet ja loppusiivouksen sekä huollon.

Jotkut välityspalvelut ovat Valmismatkalain mukaisia matkanjärjestäjiä, joilla on Kuluttaja- ja Kilpailuvarastossa talletettuna vakuus. Tällainen yritys voi tarjota majoituksen yhteydessä myös oheispalveluita, kuten aktiviteetteja ja retkiä. Nämä voivat olla kolmannen osapuolen tarjoamia, mutta palvelun myynyt yritys vastaa kuluttajalle koko paketista.

Hyvä mökkiloma alkaa päätöksestä. Reklamaatioita mökinvuokrauksesta tulee harvoin, mutta vuokrausta tehtäessä kannattaa olla tarkka ja tutustua palveluntarjoajaan. Luottokortin käyttö on aina suositeltavaa, koska ongelmatapauksissa voit aina hakea korvausta luottokorttiyhtiöltä. Myös matkavakuutus on hyvä olla olemassa. Pienenä knoppitietona, että monet kotivakuutukset korvaavat rikkoutunutta ja varastettua omaisuutta myös matkoilla.

 

Tervetuloa mökkiloma mahtavin!

Seuraa meitä somessa

Tilaa Mökkipostia uutiskirjeemme

Tilaa tästä!
Tilaa Mökkipostia uutiskirjeemme