Lemmikki mukaan reissuun

Lemmikkien merkityksen lomailijoille ovat onneksi huomanneet monet majoitus- ja ravintolapalveluja tarjoavat yritykset. Aivan itsestään selvää kaikki ei kuitenkaan ole, kun matkaillaan lemmikin kanssa. Tässä blogissa kerromme vinkkejä majoituksen varaamiseen, matkustukseen ja lemmikkien huolenpitoon liittyen lomareissulla kotimaassa. Painopiste on koirissa ja kissoissa tässä blogissa.

 

Mitä etua tai haittaa on lemmikin mukaan ottamisessa

On mahtavaa, jos pystyt jättämään lemmikin turvalliseen ja tuttuun hoitoon, mieluiten omaan kotiin. Monille lemmikeille voi olla hyvin stressaavaa lähteä pois turvallisesta ympäristöstä, jossa on tutut tuoksut, lempipeti, äänimaailma, johon on totuttu sekä oma reviiri.

Oma koiramme Tarmo ja kodinvaihtajamme Ukko ovat onneksi autossa viihtyviä reissaajia, ja autoilu voikin olla varsinkin koiralle jopa nautinto. Moni koira tuntuu rakastavan autoilua ja maisemien vaihtelua. Mukava reissu edellyttää kuitenkin tilaa ja valmistautumista.

Juna- ja bussireissut saattavat olla haastavampia autolla liikkumiseen verrattuna. Tämän saimme huomata meidän 14 v. Ukko-koiran tapauksessa alkukesästä 2023 Helsinki – Rovaniemi välillä. Kesällä junavaunut voivat olla todella kuumia, ilmanvaihto heikkoa, junat saattavat pysähtyä pitkiksikin ajoiksi odottamaan vastaantulevaa junaa tai tulee tekninen häiriö, kuten meidän tapauksessa, kun veturi hajosi Tampereella ja ilmanvaihto ei toiminut lainkaan.

VR tarjoaa myös lemmikkihyttejä, mutta Siperian Husky on pitkäraajainen koira, joka ei löytänyt hytin lattialla mukavaa asentoa. Tarmo-basenji pärjäsi toisaalta hyvin vuoteessa. Tämä on hyvä huomioida, jos ajattelit tehdä matkaa junalla tai bussilla. Myös pysähdyspaikkoja missä voi koiraa käyttää tarpeillaan ei ole usein. Yöjunissa on kuitenkin pitkähköjä pysähdyksiä esimerkiksi Tampereella, joita kannattaa hyödyntää pissatukseen.

 

Lemmikki mukaan vai hoitoon?

Sukulaisia ja ystäviä pyytämällä lemmikkisi saa tutun ihmisen hoitajakseen. Lisähyötynä tulee hoitomaksujen säästäminen, eroahdistuksen välttäminen sekä hoitajan ja lemmikin välille syntyvä luottamus, joka helpottaa seuraavaa hoitokertaa.

Kaikilla ei kuitenkaan ole perhettä tai ystäviä, jotka olisivat halukkaita, tai joilla on mahdollisuus hoitaa lemmikkejä lomasi aikana. Silloin vaihtoehtoina on lemmikin mukaan ottaminen tai lemmikille hoitopaikan hankkiminen lemmikkihoitolasta.

Nykyään Suomessa on myös useita alustapalveluntarjoajia, joiden kautta voit varata eri pituisiksi ajoiksi lemmikille hoitajan joko niin, että hoitaja käy kotonasi tai muuttaa sinne sovituksi ajaksi.

Tässä linkkejä lemmikkien hoitopalveluja tarjoaviin sivustoihin:

Pethotel-sivusto kokoaa yhteen hoitopaikkaa etsivät koiranomistajat sekä hoitopaikkojen tarjoajat. Mukana on sekä yksityisiä koiran- ja lemmikinhoitajia että koirapäiväkoteja ja -hoitoloita https://pethotel.io/hoitopaikat

Pawshake on alustapalvelu, josta voi etsiä lemmikillesi hoitajaa ulkoilutukseen, päivähoitoa hoitajan kotona tai osa- tai kokoaikaisesti kotonasi. Maksu tapahtuu palvelussa ja lupaavat varaus- ja eläinlääkäritakuun https://www.pawshake.fi/

Care.com on kansainvälinen digitaalinen alusta, joka tarjoaa ennen kaikkea ratkaisuja perhehoidon tarpeiden löytämiseen ja hallintaan, kuten lastenhoito, vanhustenhoito, erityishoito, taloudenhoito ja ohjaus, mutta heillä on myös lemmikkieläinten hoitoa https://www.care.com/fi-fi/profiilit/elaintenhoito

Näiden lisäksi on muitakin palveluita ja verkossa syntyy koko ajan uusiakin, joten tutki ja löydä. Lemmikkihoitolat löydät parhaiten myös googlaamalla, sillä lemmikkiä ei kannata lähteä viemään kauas omalta paikkakunnalta, vaan koita löytää hoitola läheltä kotiasi.

 

Valmistautuminen matkallesi

Jos kuitenkin päädyt ottaa lemmikin mukaan matkalle, niin varmista, että lemmikkisi on riittävän terve matkaa varten. Jos kyseessä vanhempi lemmikki, niin eläinlääkärin tarkastus voi olla paikallaan. Samalla voit tarkastaa rokotukset ja kysyä neuvoa ekinokkoosirokotuksesta jos lomasi aikana saattaisit käydä Suomen rajojen ulkopuolella.

Suomessa on astunut voimaan 2023 alusta pakollinen koirien rekisteröinti, josta voit lukea täältä: https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elaintenpito-tunnistaminen-ja-rekisterointi/elainten-merkinta-ja-rekisterointi/koirat-kissat-ja-fretit/koirarekisteri/. Rekisteröinti maksaa 10 euroa. Rekisteröinti edellyttää koiran sirutusta, jos sitä ei vielä ole.

On hyvä tehdä lemmikillesi matkapakkaus: ruokaa, vettä, talutushihna, kakkapussit, lelut, vaatteet / heijastinliivit ja lemmikkisi lääkkeet ja ensiapulaukku. Lemmikin vakuutuksen voimassaolo ja siihen liittyvät ehdot on hyvä tarkistaa. Nykyään monet vakuutusyhtiöt tarjoavat etälääkäripalveluja ilman omavastuuta, jota on helppo hyödyntää lomaillessa.

Jos kuitenkin lemmikkisi vaatii eläinlääkärinhoitoa, niin on hyvä huomioida, että Suomi on harvaanasuttu ja laaja maa. Maaseudulla voi siis olla yllättävän vaikeaa varsinkin loma-aikoina edes löytää eläinlääkäriä, vaikka lain mukaan kunnan on järjestettävä kaikille eläimille kiireellinen hoito.

Onkin hyvä selvittää oman lomapaikkakuntasi eläinlääkärien tiedot ja myös naapurikunnan, jos löydät vain yhden tai kaksi lääkäriä lomailupaikkakunnaltasi.

 

Oikean majoituksen valinta

Kun varaat majoitusta, niin on tärkeää varmistaa onko hotelli tai loma-asunto lemmikkiystävällinen. Suomessa mm. kaikki Sokos-hotellit ovat lemmikkiystävällisiä https://www.sokoshotels.fi/fi/tietoa-meista/lemmikit-hotellissa. Myös Scandic ottaa koiria, mutta heillä on erilliset koirahuoneet, kun taas Sokos-hotelleilla on lähes kaikkiin huoneluokkiin mahdollista viedä lemmikki. Yksityisten ja pienempien hotelliketjujen suhteen suosittelen aina yhteydenottoa.

Yksityiset mökkivälittäjät kuten https://www.varaamokki.com/, https://www.levi.fi/majoitu/ ja https://www.ruka.fi/fi/majoitus kertovat aina kohdetiedoissa on lemmikki tervetullut. Lemmikeistä laskutetaan tyypillisesti lemmikkimaksu, joka Varaamökki.comilla on aina 35 € / majoitus. Maksu kattaa tyypillisesti kaksi lemmikkiä, mutta kysy lisätietoja varausvaiheessa. Nettimökki.com ja tori.fi ovat alustoja, joissa tyypillisesti majoitusta tarjoavat yksityiset, joten varmista aina sallitaanko lemmikit ja mikä on hinta per koko majoitus sekä sisältääkö se jotain ekstraa.

Mökin omistaja voi varustaa mökkiä lemmikkiasiakkaita varten ruokakulhoilla, lemmikinpedillä ja jopa tervetuliaisherkuilla, mutta tämä on tapauskohtaista. Hotelleissa voit aina pyytää pedin ja juomakulhon, jos sitä ei ole viety valmiiksi huoneeseen. Vastaanotossa kannattaa kysyä hotelleissa voitko kulkea vapaasti, jos portaat tai hissi ovat esimerkiksi ravintolan takana. Myös aulabaarissa on lemmikkien oleskelu pääsääntöisesti sallittu, ja yhä useammin saattaa myös ravintolaan päästä syömään lemmikin kanssa.

Suuret varaussivustot kuten booking.com, airbnb.com, hotels.com jne. kertovat myös kohdesivuilla lemmikkien sallimisesta.     

 

Kuljetusvinkkejä lemmikillesi

Älä jätä lemmikkiä yksin autoon, vaikka se olisikin ilmastoitu (sähköautoissa mahdollista), sillä huolestuneet kansalaiset eivät sitä välttämättä ymmärrä, ja saattavat hälyttää paikalle poliisin, joka voi rikkoa ikkunat. Myöskään raollaan olevat ikkunat eivät takaa varsinkaan auringonpaisteessa riittävää ilmanvaihtoa, ja aiheuttaa myös riskin ulkopuoliselle oven avaamisen.

Lemmikin turvallinen matkustaminen on ihmisten turvallista matkustamista. Törmäyksessä esimerkiksi 20 kiloa painavan koiran massa vastaa yli 500-kiloista hirveä, kun se sinkoutuu etulasiin 80 kilometrin tuntivauhdissa.

Lemmikki, joka ei ole kiinni on siis turvallisuusriski matkustajille. Lisäksi lemmikki saattaa innostua nähdessään toisia eläimiä, hätääntyä matkustamisesta tai matkapahoinvoida, joten penkin / tavaratilan suojaaminen kannattaa.

Turvallisin tapa lemmikin matkustaa on häkki, joka on sijoitettu auton takaosaan. Jos se ei ole mahdollista, niin koirakalteri tavaratilan ja matkustamon väliin on lähes yhtä turvallista. Takapenkillä matkustaville lemmikeille on myynnissä valjaita ja niihin kiinnitettäviä turvavöitä, mutta kannattaa kysyä voiko vaihtaa. Meillä kävin niin, että Mustin ja Mirrin mukava myyjä arvioi koon väärin.

On hyvä huomioida talvella, että varsinkin lyhytkarvaiset lemmikit eivät kestä pitkään kylmää. Joten jos lähdet käymään huoltamolla kahvilla – 20 asteen pakkasessa, niin jäähtyy matkustamo hetkessä alle nollan. Sama koskee, jos autosi jättää sinut tielle. On siis hyvä varautua talvella lemmikkien vaatetuksella. Pimeällä tiellä ei tule lemmikkiä myöskään päästää ulos tarpeilleen muuta kuin heijastimilla varustettuna ja kiinni pidettynä.

 

Lomailu lemmikin kanssa kohteessa

Kun saavut majapaikkaasi, niin lemmikkisi on varmasti yhtä innoissaan ja utelias kuin sinäkin. Jos saavut loskaiseen aikaan, niin varaudu ottamalla mukaan lemmikille oma pyyhe. Omistaja kiittää ja pääset itsekin vähemmällä siivoamisella. Majoittajalla on myös oikeus veloittaa siivouksesta lisää, jos majapaikka vaatii normaalia enemmän siivoamista.

Lapissa on hyvä huomata, että kesällä ja syksyllä porot ovat vapaana. Metsätysviettiset koirat eritoten saattavat niistä innostua. Koirat on pidettävä pääsääntöisesti kytkettynä tai siten, että ne ovat välittömästi kytkettävissä aina 1.3. – 19.8. välisenä aikana. Voit lukea lisää Suomen Ladun sivuilta https://www.suomenlatu.fi/vaikuta/jokamiehenoikeudet-2/koiran-ulkoiluttaminen.html.

Jos majoituksesi sijaitsee vesistöjen äärellä, niin keskikesästä alkaen niin meressä kuin järvissä saattaa esiintyä sinilevää. Kyseessä on syanobakteeri https://fi.wikipedia.org/wiki/Syanobakteerit, jotka voivat olla myrkyllisiä, joten älä päästä lemmikkiäsi uimaan tai juomaan vettä. Sinileväinen vesi ei ole myöskään löylyvedeksi sopivaa, ja ihmistenkin on syytä välttää siinä uimista..

Suomessa varsinkin kaupungeissa lemmikit ovat laajalti tervetulleita ravintoloihin, kahviloihin, baareihin ja yleensä aina terasseille. Voit tarkistaa lemmikkiystävällisiä palveluja mm. https://tassutkartalla.fi/palvelut/helsinki/ravintola, http://www.koirasuomi.fi/koirakahvilat_ja_ravintolat.php, https://www.ruka.fi/fi/perheloma/lemmikit/lemmikkiystavalliset-ravintolat ja https://www.visitporvoo.fi/elamykset/koiraystavallinen-porvoo/    

Lemmikkieläinten julkisen liikenteen säännöt vaihtelevat paikkakunnittain. Esimerkiksi Helsingin Seudun liikenteessä voit kuljettaa lemmikkieläimiä mukanasi joukkoliikenteessä, jos niistä ei ole haittaa muille matkustajille, eikä lemmikeistä ei peritä maksua. Metrossa ja lähijunissa lemmikkejä voi kuljettaa vain vaunuissa, joissa ei ole kieltoa osoittavaa merkintää oven ulkopuolella. VR:llä on lemmikkivaunuja ja lemmkkihyttejä https://www.vr.fi/palvelut-junassa/lemmikit. Lemmikeistä peritään lisämaksu.

Lemmikkiystävällisten aktiviteetteihin kuuluu vaikkapa perinteisen lenkkeilyn lisäksi koiran kanssa patikointia ja vaelluksia, uintia, koirahiihtoa, koirapuistoja ja veneilyä (muista pelastusliivit lemmikille). Ja parasta on lomailusta valokuvien ottaminen ja someen postaaminen, sillä kaikkihan pitävät hassuista lemmikkikuvista ja -videoista.

Loma lemmikin kanssa kannattaa.

Jaa lomakokemuksiasi lemmikin kanssa meille Varaamökki.comiin. Myös vinkit, joissa kerrot mitä ei kannata tehdä tai miten toimisit toisin nyt ovat arvokkaita.

 

Varaamökki.com - Jyrki

Seuraa meitä somessa

Tilaa Mökkipostia uutiskirjeemme

Tilaa tästä!
Tilaa Mökkipostia uutiskirjeemme